Het vermijden van toegevoegde suikers heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor meer energie, een gelijkmatiger humeur, hoge vetverbranding en geen hongergevoel. Suikervrij eten is niet moeilijk, als je weet waar je op moet letten. De truc is om je lichaam te voeden met gezonde voeding.

1. Voorraadkasten opruimen

Ga je koelkast en keukenkast opruimen en verwijder alle producten met toegevoegde suikers en zoetstoffen. Pakjes, bakjes, zakjes en lightproducten behoren tot de verleden tijd. Stel jezelf ook de vraag: zou mijn oma dit product herkennen als voeding? Nee, dan kun je dit voedingsmiddel ook verwijderen. En als laatste tip, houd geen suikers of lekkernijen achter voor je kinderen, partner of bezoek. Uiteraard kun je wél producten kopen die jij niet lekker vindt.

2. Lees etiketten

Het is belangrijk om bij ieder product de ingrediëntenlijst te bekijken. Hoe lees je een etiket? Onder het kopje ingrediënten staan alle bouwstenen van een product. Het meest gebruikte ingrediënt staat vooraan in het rijtje. Als er suiker of een suikerschuilnaam staat vermeld, koop je het product niet. Door alle etiketten te lezen weet je zeker dat de producten die je koopt écht suikervrij zijn. Bekijk een selectie van de supermarktproducten hier.

3. Drink veel water

Drink water en stop met het drinken van frisdranken, energiedrankjes, diksappen, vruchtensappen en alcohol. Drink iedere dag voldoende water en stimuleer een gezonde stofwisseling. Je kunt de geschikte hoeveelheid uitrekenen door jouw gewicht te delen door 30, de uitkomst is het aantal liter water dat je per dag nodig hebt. Daarnaast mag je onbeperkt kruidenthee drinken en maximaal 3 koppen koffie per dag, bij de maaltijd.

4. Eet 3 maaltijden per dag

Als je consequent suikervrij eet met de juiste brandstoffen, functioneert je lichaam optimaal. Eet 3 maaltijden per dag en maak een combinatie van langzame koolhydraten (groente, fruit en bepaalde graansoorten), biologische eiwitten (vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten en een aantal zuivelproducten) en gezonde vetten (roomboter, kokosolie, ghee en diverse natuurlijke oliën). Op deze manier weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Suikervrije levensstijl

5. Juiste tussendoortjes

Bedenk wat jouw zwakke momenten zijn en maak hiervoor een noodplan. Kies voor een tussendoortje dat je bloedsuikerspiegel zo min mogelijk beïnvloedt. Zorg dat je altijd een aantal gekookte eieren, zure augurken, plakjes komkommers, paar olijven, gerookte kip of een handje noten in huis hebt als gezond tussendoortje. Eet maximaal 1 tussendoortje per dag en zorg altijd voor tussendoortjes die je bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden.

6. Wekelijks plannen

Plan je maaltijden voor de hele week, noteer per dag ontbijt, lunch en diner. Probeer wekelijks 1 nieuw suikervrij recept en laat 1 dag open voor eventuele restanten. Aan de hand van het menuplan maak je een boodschappenlijstje en haal je 1 keer per week de boodschappen, dit op een aantal verse producten na. Bereid je maaltijden voor en kijk iedere avond even naar de volgende dag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wil jij een ander eetpatroon?

Schrijf je vandaag nog in.

18 februari 2020